Utökad B (B96), BE

Utökad B (B96), BE

Behörighet BE krävs då sammanlagda totalvikt av fordonskombination överstiger 3,5 ton.

HÄR kan du kontrollera om hur tung släpvagn eller husvagn din bil får dra och du kan även kontrollera vilken körkortsbehörighet du behöver för din släpvagn/husvagn.

Grundkravet för behörigheten är att du är minst 18 år och innehar körkort för personbil B. Dessutom måste du ha ett gällande körkortstillstånd.

Körkortstillstånd ansöker du om hos Transportstyrelsen. Centrala Trafikskolan Ulricehamn kan ordna ett kostnadsfritt syntest som behövs för körkortstillståndet. Välkommen att höra av dig till kontoret för mer info om detta.

Nya regler år 2013/Utökad behörighet B

Nu finns möjligheten att smidigt uppgradera din B-behörighet. Den utökade behörighet B gör det möjligt att dra en fordonskombination som har en sammanlagd totalvikt på 4 250 kg (tidigare 3 500 kg). Det som behövs är att göra ett körprov hos Trafikverket.

Efter den 19 januari 2013 är det tillåtet att övningsköra med den nya kombinationen, det behövs inget körkortstillstånd eller teoriprov. Vi erbjuder utbildning och tillhandahåller fordonskombinationen vid provtillfället. Körprovet innehåller körning och säkerhetskontroll av bil och släp.
Läs mer om utökad B (B96) på Transportstyrelsens sida här.

Teori

Om du ska ta BE-behörighet behöver du betala en teoriavgift. Då får du böcker och har tillgång till teoritester online via vår hemsida.

Körlektioner

Har du ditt körkortstillstånd klart kan du sätta igång med körlektioner (endast för dig som tar BE, ej utökad behörighet). Körtider finns på vardagar och bokas in på tider som passar dig. Du väljer själv hur ofta du vill köra, vi planerar din utbildning efter dina önskemål. Läs även våra avtalsvillkor.

Kunskapsprov

Vi bokar teoriprovet när du känner dig redo. Provet görs på Trafikverket och består av 60 frågor och du har 40 minuter på dig. Ett godkänt kunskapsprov är giltigt i 1 år. Du måste visa giltig legitimation innan provet.